De Mediator

Foto van mediator Nina ZuurbierIk ben Nina Zuurbier. Na mijn studie Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, ben ik gaan werken bij de gemeente Uitgeest als algemeen jurist. Sinds 2017 als senior juridisch adviseur bij de Werkorganisatie BUCH en sinds 2019 werkzaam als zelfstandige.

Door de diverse juridische conflicten waar ik tijdens mijn werk mee te maken heb gehad, heb ik enerzijds ervaren dat een juridische procedure vaak met een verliezer en een winnaar eindigt, maar voor wat betreft de ondelinge relatie alleen met verliezers. De relatie die ooit eens tussen partijen bestond is na een juridische procedure vrijwel nooit meer hetzelfde. Anderzijds heb ik ook gemerkt dat de meeste partijen eigenlijk niet op een juridische procedure zitten te wachten maar het liefst er op een andere manier met elkaar uitkomen.

Ik ben daarom begonnen met de opleiding tot registermediator en heb hiervoor examen afgelegd bij de Mediators federatie Nederland. Deze federatie staat voor kwaliteit en zorgvuldigheid. Sinds 2016 sta ik bij de MfN geregistreerd. Ik heb naast de algemene mediationopleiding inmiddels de specialisatieopleidingen op het gebied van arbeidsmediation en overheidsmediation behaald.

Gedurende mijn werkzame periode bij de gemeente Uitgeest en daarna bij de Werkorganisatie BUCH, heb ik diverse mediationtrajecten begeleid.

Bij die gesprekken merkte ik dat een conflict tussen de overheid en een inwoner/bedrijf regelmatig kan worden voorkomen door het verbeteren van de communicatie over en weer en met name door de communicatie van de overheid naar buiten toe.

Om die reden ben ik mijn collega-ambtenaren gaan trainen op het gebied van gesprekstechnieken en mediationvaardigheden. Daarnaast heb ik samen met de andere interne mediators mediation op de kaart gezet binnen de organisatie. Mediation hoeft zeker niet in alle gevallen het juiste instrument te zijn bij een conflict. Door mijn jarenlange ervaring binnen diverse rechtsgebieden voorzie ik soms ook dat een conflict alleen door rechtelijke tussenkomst of door het accepteren van een situatie kan worden opgelost. Hoewel dat nooit mijn uitgangspunt is, adviseer ik partijen in die situaties om toch van mediation af te zien.

Neem vooral contact met me op om te kijken wat ik voor je kan betekenen!

Logo mediation federatie Logo Vereniging Mediators Overheid Logo mediation keurmerk
;